Waarom Verven ?

Waarom Verven ?

Deurenna

Waarom verven, beitsen of lakken?

Het zal niet vreemd klinken dat een goede verflaag uw houten kozijnen en deuren beschermd en daarnaast ook zorgt voor het verfraaien van uw woning.

Verfkeuze:

De keuze voor een bepaalde verfsoort wordt o.a. bepaald door:

  • De ondergrond: de samenstelling en structuur van het materiaal dat moet worden geschilderd.
  • Moet het verfsysteem afsluiten (lak) of juist kunnen ademen (beits)
  • Duurzaamheid van het verfsysteem: binnen- of buiten, slijtvastheid (poly-urethaan of twee-componenten verf)
  • Transparante beits: als de houtnerf geaccentueerd moet worden en zichtbaar moet blijven
  • Dekkende verf of een gekleurd verfsysteem (verf of dekkende beits)
  • Moet de verf of kleurstelling voldoen aan diverse bepaalde eisen (welstandscommissie, contrast, monumentaal of beschermd pand etc.)
  • Glans van de verf: mat of zijdeglans, half glans of hoogglansverf
  • Water gedragen verf of beits, of voor een terpentine verdunbare verf of beits. (denk aan ziekenhuizen, kindercr√®ches waar de gebruikte verfsoort absoluut gifvrij moet zijn)

Dit nog los van de esthetische eigenschappen, anders gezegd, hoe ziet het eindresultaat eruit?

Houtsoorten:

Zachte houtsoorten zoals vuren of grenen komen van snelgroeiende bomen en zijn minder duurzaam, omdat de jaarringen verder uit elkaar liggen, en het materiaal poreuzer is. In de bouw wordt veel gebruik gemaakt van vuren en grenen. Deze houtsoort is veel gemakkelijker te verwerken dan bijvoorbeeld Meranti, Merbau of Eiken.

Voorbehandeling:

Voor het schilderen mag het hout niet te vochtig zijn om te veel krimp van het hout en het loslaten van verflagen te voorkomen. Dit is soms in het Nederlandse klimaat lastig. Houten kozijnen en deurposten die een muurkant raken moeten eerst aan die muurkant behandeld worden met een loodvrije menie (de bekende oranje verf). Met de loodvrije menie sluit het hout af van de poreuze -en vochtabsorberende- muren, waardoor je houtrot vanaf de muurzijde voorkomt. De muurdelen zuigen het vocht op en geven dat door aan het hout, omdat een houten kozijn niet heel eenvoudig is te verwijderen nadat dit is gemonteerd is bij de montage hiervan dus een goede verflaag noodzakelijk (vereist)

Iedere ondergrond moet eerst goed ontvet en geschuurd worden voor het schilderen, beitsen of lakken. Bij houtsoorten zoals vuren of grenen kan dit met water en een milieuvriendelijk reinigingsmiddel (speciaal voor hout) of met ammoniak. Er zijn ook houtsoorten die een specialistische voorbehandeling vereisen, omdat de van naturen in het houtsoort aanwezige stoffen kunnen ‘bijten’ met de gebruikte schoonmaak middelen, ook kan de droging van de verf kan vertragen of kunnen er hechtingsproblemen van de verflaag optreden.

Hardhout dient bijvoorbeeld niet met water ontvet te worden maar met Thinner, terwijl een houtsoort als Afzelia weer niet met thinner gereinigd mag worden maar juist met ammoniak. Een houtsoort als eiken mag weer niet met ammoniak gereinigd worden als een transparante afwerking gewenst is. Zo zijn er heel veel zaken om rekening mee te houden.

Door onze jarenlange ervaring weet Schildersbedrijf de Bruin uit Schiedam de beste oplossing voor iedere situatie, en bent u verzekerd van een hoogwaardig en langdurig fraai eind afwerking.

Weersinvloeden zoals zon en regen:

Los van de keuze van het verfsysteem houden wij altijd rekening met de ligging van de woning of het object ten opzichte van de zon. In extreme omstandigheden kan een wit oppervlak onder invloed van de zon wel tot 50 graden warm worden. Bij een donker oppervlak zal de temperatuur dan wel 70 tot soms 90 graden kunnen zijn. Het is verstandig om hier bij de kleurkeuze rekening mee te houden. Verf of beits in donkere kleuren zijn dan ook minder duurzaam.
De door ons gebruikte beitssoorten zijn vochtregulerend (vocht kan er wel uit, maar niet in) en kan in principe direct op het kale hout worden aangebracht. In de praktijk blijkt echter dat het voorbewerken met een grondverf vaak een beter resultaat en betere dekking geeft; ook al hoeft dit in principe niet. De glansgraad van een beits loopt van eiglanstot halfglans.

Bij een goede kwaliteit verf of beits kunt u gerust rekenen op een buitenduurzaamheid van 4 tot 6 jaar, afhankelijk van de omstandigheden en de ligging van de woning t.o.v. de zon en regenval.
Van invloed is ook de zogenaamde glans graad. Een hoogglanslak of verf heeft een mooie volle glans en vloeit tijdens het drogen langer door en geeft een langere bescherming. Hierdoor hebben deze verfsoorten een grotere buitenduurzaamheid. Reken -afhankelijk van de omstandigheden- op een bescherming van 5 √° 8 jaar.

Hoogglanslak heeft een volle glans, en is zeer fraai, maar heeft wel meer last van onregelmatigheden in de ondergrond dan half glans, althans dit valt met een hoogglans wat meer op, omdat een hoogglans verf het opvallend licht minder absorbeerten meer reflecteert dan een half- of zijdeglans verf.

Behalve de goed voorbereiding, de juiste producten zijn er nog al wat zaken om rekening mee te houden. Wij van Schildersbedrijf de Bruin uit Schiedam adviseren u graag gratis en vrijblijvend. Neem niet zomaar iemand in de hand, maar kies voor kwaliteit en kennis.

Kies voor Schildersbedrijf de Bruin : Schiedam | Rotterdam | Vlaardingen

Deurenvoor

Waarom Verven ? was last modified: mei 14th, 2015 by Mike